Breaking news: oproep PhD Cup 2023 gelanceerd

SciMingo gaat voor de achtste keer op zoek naar doctors die hun onderzoek met de wereld willen delen. Rondde jij in de voorbije twee jaar je doctoraat af? Schrijf je dan nu in voor de Vlaamse PhD Cup en maak kans op een vierdaagse mediatraining. De winnaar ontvangt een cheque voor de Vlerick Business School en krijgt de Universiteit van Vlaanderen over de vloer. 
 

“2.124. Zoveel doctoraten zagen in Vlaanderen in het academiejaar 2021-2022 het licht. Daarbij zit ongetwijfeld heel wat hoogstaand en boeiend onderzoek, alleen horen wij daar zelden iets over. Te vaak worden deze studies enkel met collega-wetenschappers gedeeld. Via de Vlaamse PhD Cup sporen we doctors aan om met hun onderzoek naar buiten te komen”, stelt Arnaud Zonderman (SciMingo vzw). De wedstrijd doet dat op de inmiddels gekende manier: doctors moeten de kern van hun jarenlange onderzoek helder pitchen in … drie minuten. 

Video

Verhaalslag én vertaalslag

Wetenschappers die in de voorbije twee jaar hun doctoraat afrondden, kunnen zich kandidaat stellen. Eind augustus selecteert de jury 16 onderzoekers, die via een vierdaagse mediatraining bij de VRT zullen leren hoe hun complexe onderzoek helder uit te leggen. “Met je onderzoek naar buiten komen is een vertaalslag én een verhaalslag. Je moet de complexe materie vertalen naar een breed publiek, op een manier dat mensen het snappen, én je moet er een boeiend verhaal van maken, zodat mensen naar je luisteren”, vertelt VRT NWS-wetenschapsjournalist Koen Wauters. Hij zal, samen met o.a. collega’s als Phara de Aguirre en Jacotte Brokken, de kandidaten begeleiden.

Eline Lievens (UGent)
Winnaar PhD Cup 2022

Wetenschapscommunicatie zou een onderdeel moeten zijn van elk onderzoek

No-brainer

Voor Eline Lievens, winnaar van de 2022-editie, was deelname aan de PhD Cup een no-brainer: “Wetenschapscommunicatie zou een onderdeel moeten zijn van elk onderzoek. Want wat is de waarde van je onderzoek, als jouw resultaten niet tot bij jouw doelpubliek geraken?” Dat de wedstrijd één en ander in gang kan zetten, ondervond zij als geen ander. “Mijn onderzoek kreeg aandacht op nationale radio en in het Laat Journaal en een uitgeverij bood me de kans aan een boek te publiceren over mijn onderzoek.” 

Finale

Wie in haar voetsporen zal treden, wordt duidelijk bij de finale op 19 oktober. Die avond strijden de laatste acht onderzoekers in Theatre Vaudeville in Brussel voor de PhD Cup-trofee. De winnaar krijgt een voucher voor de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, mag een video draaien bij de Universiteit van Vlaanderen en krijgt de kans een boek te publiceren bij Academia Press.